اتمام پروژه «بررسی الگوی مشارکت ایران در بازسازی کشورهای آسیب دیده از جنگ عراق، سوریه و یمن»

آقای دکتر مشایخ و و خانم مهندس نوروزی یکشنبه این هفته  در نشستی با حضور جمعی از مدیران و اعضای پژوهشکده به ارائه دستاوردهای این پروژه پرداختند.

در سال‌‌های اخیر جنگ و نزاع‌ در کشورهای عراق، سوریه و یمن منجر به کشته و مجروح شدن هزاران نفر، آوارگی و پناهندگی میلیون‌ها نفر و میلیارد‌ها دلار خسارت به بخش‌‌های اجتماعی، تولیدی، مالی، بانکی و زیربنایی این کشور‌ها شده است. در عراق اشغال بخش‌‌هایی از این کشور توسط گروه تروریستی داعش و جنگ آن‌ها با نیرو‌های امنیتی و نظامی عراق و نیرو‌های ائتلاف بین‌المللی برای بازپس‌گیری مناطق اشغالی، خسارت‌‌های فراوانی را به بارآورد، به نحوی که بسیاری از زیرساخت‌‌های حیاتی این کشور را از بین برده ‌است. در سوریه جنگ داخلی و دخالت نظامی خارجی در مقایسه با دو کشور عراق و یمن، صدمات بسیار بیشتری به این کشور وارد کرده است، به‌طوریکه هم‌اکنون در سوریه بیش از 5/13 میلیون نفر از مردم این کشور نیازمند کمک‌‌های بشر دوستانه هستند. در یمن جنگ نیرو‌های ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی علیه این کشور که از مارس 2015 تاکنون ادامه دارد، به طور روز افزون در حال ویران ساختن اقتصاد و زیرساخت‌های این کشور است. بنابراین احیاء و بازسازی این کشور‌ها یکی از ضرورت‌ها و مسئولیت‌های مهم ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی به شمار می‌رود. چراکه عدم توجه به بازسازی هر چه سریعتر این کشور‌ها، منجر به ظهور و تشدید مجدد خشونت‌ها و مشکلات زیست محیطی، بیکاری و بیماری‌های واگیردار در این مناطق می‌شود که می‌تواند کشور‌های پیرامونی را نیز متأثر سازد. این مسئله توجه بسیاری از کشور‌ها از جمله جمهوری اسلامی ایران را که منافع مشترک اقتصادی، سیاسی- امنیتی و راهبردی متعددی در ارتباط با این کشور‌ها دارد، به خود جلب نموده است. تجربه جهانی نشان می‌دهد که دوران بازسازی، حیاتی‌ترین مرحله احیاء یک کشور جنگ‌زده است. پس از حضور مؤثر ایران در مرحله دفاع از کشورهای متأثر از جنگ، ضرورت استمرار همکاری‌ها در مرحله بازسازی مورد تأکید مسئولان ایرانی و کشورهای آسیب‌دیده قرار گرفته است. با این‌حال، ورود هوشمندانه و مؤثر به عرصه مشارکت در بازسازی مستلزم بررسی‌های همه‌جانبه و دقیق از یک سو و در نظر گرفتن تجارب پیشین در این زمینه است.

 به همین منظور "پروژه بررسی الگوی مشارکت ایران در بازسازی کشورهای آسیب­دیده از جنگ عراق، سوریه و یمن" از تیرماه 1397 در دستور کار «گروه مطالعات بین­الملل علم و فناوری» قرار گرفت. این پژوهش، با بررسی الگوهای بازسازی در سطح بین­الملل بایسته‌هایی را جهت تدوین برنامه، راهبرد و فعالیت­های مورد نیاز برای جمهوری اسلامی ایران به­عنوان یک کشور فعال در زمینه بازسازی کشورهای هدف، ارائه نموده است. دستاوردهای دیگر این پژوهش عبارتند از:

  • ارزیابی خسارت ها و نیاز‌های سه کشور عراق، سوریه و یمن در بخش‌‌های اجتماعی،  تولیدی و زیربنایی؛
  • بررسی و تحلیل مهم‌ترین مدل‌‌‌‌‌ها و استراتژی‌های مرتبط با موضوع بازسازی‌های پس از جنگ؛
  • احصای معیارهای با اهمیت در انتخاب کشور و موضوع هدف برای کمک؛
  • پیشنهاد نمونه‌هایی عملیاتی از مدل‌های کسب و کاری که برای اجرا یا ترویج توسط نهادهای متولی داخلی در مشارکت برای بازسازی کشورهای آسیب‌دیده از جنگ ممکن است.

 

در پایان نشست دستاوردهای پروژه از سوی حضار مورد بحث و بررسی قرار گرفت و پیشنهاداتی نیز در این خصوص ارائه گردید.

 

رویداد